Herfstmetamorfose

Welkom herfst!

De herfst is als een tweede lente: de metamorfose van kleurrijke bloemen naar kleurrijke bladeren. Heb jij nog een metamorfose in de planning?
Hoe blijf jij stralen nu de dagen weer korter worden?

De jas gaat aan, het is eerder donker en we hebben de eerste stormachtige dagen achter de rug: het is herfst. Met die voorbije mooie zomer, waarvan we dachten dat er geen einde aan zou komen, komt die najaarsdip dit jaar extra hard binnen. Wist je dat ruim 1,2 miljoen mensen jaarlijks serieus last hebben van de donkere dagen en in een fikse dip of depressie terecht komen? Best shocking vind ik. Zelf heb ik er nagenoeg geen last van en zie ik zelfs best wel uit naar de korte dagen en de gezellig sfeer in huis. 

Wat is een herfstdip?

Gebrek aan daglicht en daardoor ontregeling van de biologische klok speelt een rol bij het ontstaan van de klachten die ook wel de herfstblues of winterblues worden genoemd. Je voelt je moe, lusteloos en hebt weinig energie.  En lang niet alleen oudere mensen, ook jongere mensen hebben last van de blues. En het is natuurlijk heel makkelijk gezegd: kom uit je luie stoel en pak je dipje aan. Gelukkig zijn er wel manieren om dat fijne zomergevoel  van energiek en vitaal zijn, vast te houden.

De gedachte dat de herfst is als een tweede lente; de metamorfose van kleurrijke bloemen naar kleurrijke bladeren.
Wat gaat jouw metamorfose zijn? 

Wij hebben een aantal tips om de zon in huis en in je hoofd te halen, let’go……..

3 metamorfose tips

Kleuren!

In de zomer lijkt alles meer kleur te hebben; we natuur staat in bloei en ook op straat zie je meer gekleurde kleding. Typisch iets voor de warme dagen. Maar waarom dragen we in het najaar eigenlijk zoveel donkere kleuren? Dat is helemaal nergens voor nodig, want kleuren maken ons vrolijk! Met een kleurrijke najaarsgarderobe krijg jij direct een vrolijk gevoel, hoe donker en guur het buiten ook is.

Tropenrooster

In de zomer deden we allemaal wat rustiger aan. Het was tenslotte te warm om je druk te maken. En hoe beviel dat? Vast goed. Dus houd die patronen lekker vast! Blok een uurtje om even in een tijdschrift te bladeren of om in alle rust naar de winkel te sjokken en te koken met een muziekje op de achtergrond. De onthaasting van de zomer geeft rust en ruimte voor zelfreflectie en ontspanning.

De zon op je bord

Het menselijk brein koppelt bepaalde kleuren, geuren en geluiden aan herinneringen. Wat haalt bij jou de mooiste herinnering naar boven? Misschien de geur van lavendel tijdens die roadtrip in Frankrijk of die vrolijke Italiaanse muziek uit een open raam in een slaperig dorpje. Ga na wat jou het ultieme zomergevoel geeft (het proces zelf maakt je al vrolijk!) en ga op zoek naar de factoren die jou blij maken.

Zoek de zonnestralen buiten

Als iets je energie geeft, dan is het wel bewegen in de frisse buitenlucht. Lekker uitwaaien aan zee of in het bos. Zit je de hele dag op kantoor? Benut je middagpauze door even een ommetje te maken, want dat buitenlicht hebben we nodig, dat is zo’n 50.000-100.000 lux. Zelfs op een bewolkte dag geeft buitenlicht je nog 3000 lux. In huis halen we net aan 300 lux en binnen kantoren en scholen is het helemaal drama, met soms maar 100 lux. Tel daar bij op thuiswerken bij sfeerverlichting. Investeren in een goede daglichtlamp loont!

Wat gaat jou eerste stap zijn?

De oefentherapeut is jouw coach.Voor vragen of het maken van een afspraak neem contact op met Praktijk Oefentherapie Hoorn  0229-239440 of meld je aan.