Tillen is denkwerk; over- fysieke- belasting

Werk slim, niet alleen maar hard!

Tillen, duwen, dragen, trekken…verzet je dagelijks fysiek zwaar werk ? Dan worden spieren en gewrichten intensief gebruikt en dan kan uitval door lichamelijke overbelasting een risico zijn. 

Het is belangrijk dat je de gezondheidsrisico’s van fysieke belasting herkent, beperkt en voorkomt.Je bent je niet altijd bewust van je manier van werken en onderschat mogelijk het belang van een gezonde werkhouding en tussentijds herstel. 

Wat is lichamelijke belasting?

In alle sectoren komt lichamelijk belastend werk voor. 2 op de 5 werknemers in Nederland heeft te maken met lichamelijk belastend werk. Door lichamelijke overbelasting kun je gezondheidsklachten en zelfs een beroepsziekte ontwikkelen. Sectoren waar  lichamelijke overbelasting relatief veel voorkomt zijn de bouw, industrie, agrarisch & groen, vervoer en de zorg.

De verschillende vormen van fysieke belasting leiden tot klachten in verschillende lichaamsregio’s. Tillen is vaak gerelateerd aan rugklachten, duw- en trekbelasting kan leiden tot schouderklachten, hand-armtaken en -trillingen kunnen leiden tot klachten aan armen, nek en schouders (KANS-klachten). Meer dan 50% van de werknemers geeft aan gezondheidsklachten te hebben, waarbij klachten aan arm, nek en schouder  het meest voorkomen. Klachten aan de spieren en gewrichten kunnen ook ontstaan als er vaak of langdurig in een niet neutrale houding gewerkt wordt, bijvoorbeeld bij ver reiken met de armen, op de knieën werken of voorovergebogen staan.

Overbelasting voorkomen

Een preventieve aanpak van fysieke belasting helpt om klachten te voorkomen.

Er zijn verschillende factoren van invloed op de fysieke belasting en de risico’s die dat met zich mee brengt. Natuurlijk moet er gekeken worden naar de technische maatregelen die genomen kunnen worden genomen om het werkt te verlichten. Of organisatorische, door fysiek zware taken te af te wisselen met lichtere.Belangrijk is ook dat je als medewerker inzicht krijgt in jou eigen manier van werken.

Bij POH doen we dat bijvoorbeeld met een videoanalyse van de werkplek en bijvoorbeeld jouw (til)gedrag of met behulp van een spierspanningsmeter. Dan ervaar je zelf het effect van werkhoudingen en -technieken op de spierspanning.

Arbeidsfit blijven

De overheid wil dat werknemers langer doorwerken, ook bij fysiek zwaar werk.

Hoe bevorder jij je gezondheid & vitaliteit, zodat je het volhoudt tot aan je 67e? Hoe zorg jij dat je duurzaam inzetbaar bent én blijft?

Het creëren van een gezonde werksituatie is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever en werknemers. Werkgevers verzorgen de randvoorwaarden. Als werknemer maak je op de werkvloer iedere dag bewuste en onbewuste keuzes over hoe jij jouw werkzaamheden uitvoert. Denk hierbij aan de houding van romp of ledematen, het nemen van pauzes, het gebruik maken van beschikbare hulpmiddelen en het ter sprake brengen van knelpunten.

Denk jij weleens: “Mijn werk is nou eenmaal zwaar en het moet toch gedaan worden, daar kan ik niets aan veranderen.” te veranderen naar: “Mijn werk is zwaar, wie of wat heb ik nodig om de situatie te verbeteren?”. Omdenken dus! De app BewustBelast is een hulpmiddel voor werknemers ( en ontwikkeld door TNO en gratis!) om inzicht in de risico’s van de eigen situatie te krijgen en om bewust gezonde keuzes te kunnen maken.

BONUS TIP; App "Bewust belast"

Gezondheidsmanagement

Wij geloven dat eigen regie ( jouw persoonlijk gezondheidsmanagement dus) de sleutel is tot duurzame prestaties. Wij motiveren je tot daadwerkelijke acties, door bewustwording van eigen gedrag ( en daarvan te leren) en het stellen van haalbare, realistische doelen.

Hulp nodig voor het maken van jouw actieplan? Maak een afspraak bij de bedrijfsoefentherapeut.