Het nieuwe werken

Thuiswerken, welkom in de realiteit van het nu!

En alhoewel aan-huis- werken voor mij al meer bijna 35 jaar heel gewoon is, is het ook mijn realiteit geworden. Sommigen van de mensen die ik ontmoet en spreek vinden het fantastisch dat thuiswerken, anderen vinden het helemaal niets. Ik hang daar een beetje tussenin.

Sinds begin 2020 werk ik naast mijn werkzaamheden als oefentherapeut bij POH, als vitaliteitsconsultant & trainer op verschillende locaties. Dat vind ik fantastisch, van de groepsdynamiek krijg ik energie en tijdens de autoritten door het landelijke Noord-Holland of tijdens mijn eilandbezoeken kom ik tot rust.  

 

Tegenwoordig vinden alle trainingen en vitaliteitscoaching online plaats en ook POH  verzorgt online- consulten. Direct na de “lockdown”, nog maar een half jaar geleden ging POH direct online . Aanvankelijk dacht ik: Serieus? Online? Hoe gaan we dat onze klanten verkopen?  Met een veranderende wereld zat er niets anders op, ik heb besloten mee te veranderen en met mij, ook mijn cliënten.

 

Oefenen en innoveren

De eerste video-consults en online trainingen waren nog wat onwennig. “Heb je de inlogcode ontvangen? Ben ik zichtbaar en hoorbaar? Ja, ik zie je mond bewegen maar hoor niks. Oh ja, nu wel!” “Ik ga een scherm met je delen” Ik deel nu een filmpje met squat oefening met je”. ”He, je staat stil.” Oefening baart kunst zo blijkt, powerpoint slides zien er steeds meer gelikt uit en online-webinars en workshops worden ontwikkeld. Covid-19 en thuiswerken maakt creatief en resulteert in innovatie! Online activiteiten worden door steeds meer cliënten en partners uit onze netwerken omarmt , dat maakt me blij en daar ben ik trots op!

 

Veel thuis

Dit betekent wel dat ik de deur nog maar amper uit kom. Mijn kantoorleven op de maandag heeft zich verplaatst naar de huiskamer. En vanuit mijn home-office daal ik de trap af naar de praktijk. Van clientcontact, naar online consulten, naar teamsessies, zoomvergaderingen met collega’s , demio-nascholing en binnenshuis sporten. Gelukkig ben ik gezegend met aan-hui-werken en heb ik de beschikking over cardio apparatuur en ruimschoots voldoende oefenmateriaal.

Ik heb thuis het rijk niet alleen. Mijn man is vanwege reorganisatie thuis. Mijn zoon is er twee van de vijf dagen niet, dan wordt hij geacht aanwezig te zijn bij het afstudeerbedrijf waar hij zijn marktonderzoek voor zijn thesis doet. Mijn dochter dagelijks met de trein naar Alkmaar naar school. Social- distancing is het advies en dus al met al drukker in huis en het blijft een uitdaging. “Wat eten we vanavond? Waar ligt dat shirt mam? Wie wil er even zuigen? Heb je je handen wel ontsmet en het toilet even extra schoongemaakt? Gezellig allemaal en best rommelig.

Al die online activiteiten,  met op de achtergrond geroesemoes, een huis vol mensen die hun eigen ding doen, kosten meer energie dan normaal. De grens tussen werk en privé wordt minder duidelijk, omdat werk en privé zich afspelen tussen dezelfde vier muren. De neiging om na ‘werktijd’ toch nog even iets af te maken of op een vrije dag je werkmail vlug te checken is hierdoor af en toe lastig te onderdrukken.

De grens bewaken

Hoe bewaak je de grens tussen werk en privé? Dat is lang niet altijd even eenvoudig. In de basis is dit een timemanagement vraag. Welke uren van de dag wil ik waar aan besteden? Als die keuze helder is leg je in ieder geval een goede basis. Daarna komt de uitdaging om je aan je afspraken met jezelf te houden. Als jij niet “commited” bent aan jezelf, wie dan wel?

Praktische tips

De volgende praktische tips om je werk-privé balans beter te organiseren wil ik graag met je delen:
  • Bedenk op welke uren je precies wilt werken en wanneer het tijd is voor pauzeren. Maak dat duidelijk op je werk en thuis.
  • Maak voor en na je werkdag een korte wandeling. Alsof je woon-/ werkverkeer hebt.
  • Kies jouw plek, waar je zo min mogelijk dingen van thuis ziet of hoort en waar je met een goede werkhouding kunt aannemen.
  • Zet meldingen op je telefoon uit zodat je niet teveel geleefd wordt en bepaal zelf wanneer je tijd wilt besteden aan deze meldingen, zolang je je telefoon maar niet mee naar bed neemt.
  • Maak er een gewoonte van om einde dag je ‘thuiswerk-plek’ op te ruimen en zoveel mogelijk uit zicht te brengen. Zo word je ook niet verleid om ‘s avonds toch nog even je werk e-mail te checken omdat ‘de laptop er nu toch staat’ en zorg je voor afschakelen naar een gezonde slaap.

 

Volhouden

Met de laatste berichten omtrent de COVID-19 besmettingen is het sleutelwoord volhouden. Neurotransmitters zoals serotonine (het gelukshormoon) en dopamine ( geeft motivatie en het gevoel van plezier) hebben hier een zeer grote invloed op. En dus, beloon jezelf of je huisgenoot aan het einde van weer een succesvolle thuis-werkweek! Gun jezelf die dingen waar jij energie van krijgt, hoe klein ook en beweeg (het liefste matig intensief & lichtelijk transpirerend). Zoek jij een buddy in het volhouden, contact opnemen met mij ( of mijn collega) kan altijd.

 

Marjolein van Schijndel, vitaliteitstrainer en oefentherapeut.

Praktijk Oefentherapie Hoorn

Kaarder 54 te Hoorn

0229-239440/06-20194074