Werkstress tijdens de Coronacrisis, blijf in balans!

Ooit op zo´n wiebelige ladder gestaan. Alleen de gedachten eraan….Daar sta je dan, onderaan de ladder. Je kijkt omhoog. De ladder lijkt eindeloos. Waarom zou je gaan klimmen en waar moet je beginnen? Misschien voel jij je ook zo. Je moet weer opnieuw beginnen. Opnieuw betekenis en richting zoeken in de dingen die je leuk vindt en waar je energie van krijgt, ondanks de Coronacrisis. En werken is sinds de coronacrisis niet meer hetzelfde.

Bijvoorbeeld kiezen voor werk dat bij je past. Maak een plan!

Het moment dat jij uitspreekt dat je op zoek bent naar een andere baan, heb je voor jezelf al de keuze gemaakt om definitief iets anders te willen. Daar zijn wellicht veel stappen aan vooraf gegaan, maar er komt een punt dat je het zeker weet. Je huidige werksituatie past niet meer bij je, en zorgt ervoor dat je niet of minder gemotiveerd bent. Dat kost energie en kan leiden tot werkstress en bij langdurig aanhoudende stress kan een burn-out ontstaan.

 

Op tijd stappen zetten en een besluit nemen is waar het om gaat. Maar is niet altijd makkelijk. En hoe langer je zaken uitstelt, hoe moeilijker het wordt. Dan ben je verder van huis. Of van die droombaan. Wat je mist is structuur, focus en een duidelijk plan. Zodat je precies weet welke stappen je moet zetten om die baan te vinden die bij je past. Oké, en wat als je daar hulp bij krijgt? Jouw huidige situatie biedt onvoldoende ruimte en tijd om met aandacht een plan te maken. Het is heel normaal als je niet weet waar je moet beginnen om deze stap te realiseren. Je wilt wel, alleen je weet niet hoe. Wat nu als je begeleiding krijgt bij de volgende stap in je carrière van iemand die veel ervaring heeft en jou helpt om zaken op een rijtje te krijgen? Een loopbaancoach is gespecialiseerd in deze vraagstukken en kan jou helpen helder te krijgen; wat je precies wilt, wat je kan (talenten) en wat je leuk vindt om te doen, én welke banen daarbij passen en beschikbaar zijn.

Ga maar eens na bij jezelf, spoken deze gedachten weleens door je hoofd:

• Ik vind mijn werk minder leuk dan vroeger.

• Ik groei niet meer: in taken, mogelijkheden of beloning.

 • Ik ben in deze baan gerold maar weet eigenlijk niet echt wat bij mij past.

 • Ik wil mijzelf verder ontwikkelen maar in welke richting en met welke opleiding?

 • Ik wil iets anders maar waar begin ik?

Neem de regie over je werkende leven Eens heb je gekozen voor het werk wat je nu doet. Door de jaren heen veranderden jouw interesses, ideeën, overtuigingen en nog meer zaken. Jij verandert. Maar ook je werk en werkomgeving veranderen. Met het advies van een loopbaancoach wordt duidelijk wat je kunt doen om stappen te zetten in je loopbaan, goed voor jou én goed voor je werkgever. Dat kan door het met je werkgever te bespreken, maar ook eventueel zonder, met de regeling NL leert door. Een loopbaanadviseur helpt je een helder plan te maken voor je werktoekomst. En dat scheelt veel stress.

Hoe krijg je jezelf in beweging?

Opdracht:

➢ Welke cijfer , op een schaal van 1-10 zou jij je energie-batterij willen geven?

 ➢ Ben je daar tevreden mee? Zo nee, waar zou je dan naar toe willen?

➢ Waar krijg jij energie van?

Opdracht:

➢ Bedenk minimaal 2 energiegevers, waarmee jij de komende week aan de slag gaat.

➢ Maak een plan (smart; wanneer, waar, waarmee, met wie , hoelang en hoe vaak)

➢ Focus! Focus op de zaken die je verder helpen en doe daar meer van. Met de juiste focus zorg je dat je jouw doelen kunt bereiken, op een efficiënte manier. Zorg dat je de visie niet uit het oog verliest, stel de juiste prioriteiten en zorg dat deze voor iedereen duidelijk zijn.

Samenwerking 

Een ladder beklimmen is geen eenpersoonsklus. Dat kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Veiligheid staat voorop. Vraag dus om hulp. We hebben elkaar nodig. Dat heeft 2020 ons wel geleerd. Het ik-gevoel lijkt misschien bevrijdend, maar zodra het tegenzit kan de druk op je schouders te veel worden. Deel de verantwoordelijkheid en laat je helpen. Ga voor het wij-gevoel en zorg dat iedereen betrokken blijft. Zoek actief de verbinding op, ook op afstand. Dan ervaar je pas hoe leuk het is. Zorg dat er voldoende ondersteuning is en aandacht voor elkaar. Maak slim gebruik van de juiste tools en mensen om je heen.

Wil jij sparren over de opdracht, over werkdruk en werkplezier, maak een online afspraak met de vitaliteitscoach van POH .

0229-239440/ 06-20194074