Posture

Posture, een bewuste houding.

Versterk je houding en verbeter je uitstraling.

 

Schichtig kijken, geen expressie, lopen met je blik naar de grond, hangende schouders, gefriemel met je handen, op het puntje van je stoel zitten, je hoofd tussen je schouders geklemd … Je herkent het vast wel bij anderen en misschien ook bij jezelf.

 

Waarom is een bewuste houding – POSTURE – zo belangrijk?


Lichaamstaal is in feite een uiting van hoe iemand is en zich werkelijk voelt. Non-verbale taal die we zonder woorden begrijpen en vertrouwen, bij onszelf én bij anderen.

Maar hoezo dan? Het heeft te maken met ons evolutionair groeiproces: voordat we in onze menselijke ontwikkeling beschikten over de Neocortex ( grijze massa)met taal en logica, hadden we naast ons reptielen brein ( overlevingsbrein), alleen het limbisch systeem, dat ons in staat stelde uiting te geven aan onze emoties en non-verbaal gedrag regelde. Zó oud zijn dus onze reflexen en responsen van vechten-vluchten-vrezen en verbinden.  

De eerste indruk van iemand vormen we onbewust in de eerste 30 seconden van een contact.


Je kent het vast – dat gevoel als je een docent ziet staan, een spreker het podium op komt of een medereiziger in de trein tegenover je plaats neemt en dat je meteen een gevoel hebt “dit wordt spannend, hier heb ik zin in” of “tja… ik weet het nog niet, dat moet ik nog maar ’s zien.” Die eerste indruk kleurt veel van wat je daarna vindt en doet.

Neem jij jezelf wel voldoende waar in je non-verbale communicatie?


Weet je wat spanning met je fysiek doet? En kun je dat sturen? Bekrachtig je met je non-verbale communicatie je boodschap, of óntkracht je deze juist? Ben je aan het vechten of vluchten of verbinden terwijl je tegenover anderen staat?

Hoe bewuster jij bent van wat je met jouw lichaamstaal inzet om een sterke indruk te maken, hoe meer impact je jouw verhaal kunt geven. Dan komt de boodschap helder en duidelijk over , zoals jij je persoonlijke boodschap bedoelt. Dat roept vertrouwen op en hierdoor ben je overtuigender in het inspireren en beïnvloeden van de mensen in je omgeving.

Hoe ga je hiermee aan het werk?


Nadenken en praten hierover is belangrijk, maar waarnemen en voelen nog veel meer. Drie tips waar je elke dag mee aan de slag kunt gaan!

 1. Elke dag 3 x een waarnemingsoefening

Ga eens bij jezelf na hoe je er op dit moment bij zit. Neem waar: staan je beide voeten op de grond of heb je ze over elkaar geslagen? Zit je recht of schuin, en naar welke kant schuin? Je schouders, zijn die open of gebogen? Is je hoofd recht? Waar zit je adem, hoog of laag? Dit is om na te gaan wat je doet, om je bewustzijn voor lichaamstaal aan te wakkeren. Neem waar wat er in je lijf gebeurt, wat je merkt, voelt en hoe zich dat naar buiten toe in je houding vertaalt.

 1. Oefen voor de spiegel een ontspannen houding
 • Voeten evenwijdig op heupbreedte plat op de grond, knieën vrij en los
 • Rechtop staan (touwtje van stuitje via je kruin naar het plafond)
 • Borstbeen omhoog, schouderbladen iets naar elkaar en armen los langs het lichaam
 1. Neem de tijd om contact te maken

Als je iemand ontmoet of voor een groep gaat staan neem dan echt even de tijd om contact te maken. Sta echt even stil, bij jezelf en bij de ander. Vaak zitten we zo in ons hoofd of bij wat we willen vertellen, dat het lijf en het contact onvoldoende aandacht krijgen.

 • Maak contact met jezelf, ga in de ontspannen houding staan
 • Maak oogcontact, kijk de ander echt aan
 • Laat je zien, sta toe dat de ander jou kan en mag bekijken
 • Zie de ander, verleg je focus naar die ander en naar wat je die ander wilt vertellen.
 • Focus je bewust op je adem
 1. Heb aandacht voor je spreeksnelheid

Je herkent het wel, spreken met een waterval van woorden, je raakt er buiten adem van.  Met de kracht van  adempauze vang je de aandacht van de ander over het onderwerp dat jou raakt. Je kunt jezelf de vraag stellen waarom je spreeksnelheid is zoals die is? Is er voldoende aandacht en tijd? Is mijn verhaal de moeite waard?

 • Focus op je spreektempo
 • Heb aandacht voor adempauzes bij punten en komma’s, voegwoorden
 • Adem!
“Speak from the heart and not from the tongue”

Bewegen & gedrag

Bij POH richten wij ons met een gecombineerde beweeg -en gedragsinterventie primair op het verminderen van jouw beperkingen tijdens je dagelijks leven (werk, hobby, sport en sociale activiteiten). Ons streven is dat je je bewust wordt van de samenhang van oorzakelijke- en instandhoudende factoren.

Enerzijds; lichaamshouding, beweegpatroon en ademhaling.
Anderzijds; gebeurtenis, gedachten, gevoel, gedrag en de omgevingsfactoren die daarbij een rol spelen.

In de behandeling doe we dat met;

 • Therapeutische gesprekken; met als doel jouw gezondheidsproblemen helder te krijgen, op te lossen of beter te hanteren.
 • Motorisch leren en bewegen; het uitvoeren van oefeningen met een bepaalde intensiteit, duur en herhaling.
 • Oefentherapeutisch lichaamswerk; door middel van ontspanning-, ademhaling- en aandachtstraining leer je weer in balans, tot rust en in je kracht te komen.
 • Cognitieve gedragstherapie & ACT, waardoor je meer inzicht krijgt in gedachten, emoties en het handelen omtrent jouw gezondheidsklachten..

Investeren in een bewuste lichaamshouding loont! De oefentherapeut is jouw coach.Voor vragen of het maken van een afspraak neem contact op met Praktijk Oefentherapie Hoorn  0229-239440 of meld je aan.